onsdag 30 juni 2010

Doktorselände

Mamman kan emellanåt verkligen önska att hon hade mål i mun. Som fungerade omedelbart i direkta situationer och inte en timme senare när hon hunnit processa händelserna. Troligtvis har detta faktum räddat mammans anseende många gånger, eftersom det som sägs i stridens hetta sällan är speciellt klokt och genomtänkt. Men, många gånger blir ingenting sagt alls och då vandrar ju de som faktiskt har med saken att göra omkring alldeles ovetande och i vissa fall kommer de undan alldeles för lätt.

Varning! Detta kommer bli ett låååångt inlägg. Mamman vill ge all bakgrundsinfo till dem som så önskar (eller bara få häva ur sig allt... den tolkningen går också). Om man bara är intresserad av vrål, gap, skrik och okvädningsord kan man snabbt scrolla ned till sista raderna av detta inlägg.

Idag inträffade just en sådan situation. Och eftersom situationen även har med mammans guldhjärta att göra, svinder det ännu mer att mammans inre tigrinna började vråla först i hissen ned från hälsocentralen.

Lilleman har haft svinkoppor (eller "prickar" som gossen själv kallar dem) på hakan sedan början av förra veckan. Tyvärr har det inte fungerat med hemmakuren tvättatvättatvättatvätta. Kopporna har bara fortsatt vara och äckla sig (tack och lov att ingen annan blivit smittad, men det råder puss-och-kram-förbud i det grå huset... tristare än tristast) och idag var det besök på BVC på schemat. Distriktssyster bokade direkt in mamman och gossen hos distriktsläkare, med tid direkt efter besöket på BVC. Hon är så go' denna syster, när det väl gäller så går det undan!

Tyvärr hann det hända en liten olycka mitt i BVC-besöket och eftersom mamman enbart planerat för ett snabbt vägåmät-besök för pysen och treårskontroll för lilleman, fanns det ingen räddning i mammans väska. Kalsong- och byxlös fick lilleman snabbt cykla hem, jagad av en svettig mamma med pysen i vagnen. Hem. Låsa upp ytterdörren. Upp för trappan. Fram med nya kläder. Ned för trappan. På med nya kläder. Låsa dörren. Av med cykelhjälmen. Upp på ståbrädan. Återigen språngmarsch för mamman. Puh.

När mamman kommer in på hälsocentralen med sina små telingar, anfådd och svettig som någon slags hundrameterslöpare så blir hon bemött med en högst oönskad kalldusch. Doktorn som kommer dem till möte fräser snabbt "ni är sena, 20% av tiden har redan gått åt" (alltså innan någon som helst hälsning, presentation, ta i hand eller liknande normalt beteende). När mamman sedan passerar en klocka ser hon att tiden är passerad med 3 minuter. 3 minuter!!!???? Mamman försöker sig på en snabb förklaring, men ser att doktorn inte ens lyssnar.

Väl inne på mottagningsrummet rabblar doktorn frågorna i 180 km/h, mamman svarar så snabbt hon kan. Doktorn vill känna på lilleman så att inte körtlarna är svullna, men det talar han om för mamman på vuxenspråk samtidigt som han faktiskt klämmer lilleman på halsen!!?? Stackars livrädde pojken backar så långt han kan mot mammans ben, men inte ens då pratar dumpuckodoktorn med honom. All tröst och förklaring får mamman stå för. Snabbt kommer frågor om gossens vikt och lite dividerande kring piller eller flytande penicillin. Sedan är allt pang tjong klart. Allt som allt har det gått max 5-6 minuter.

Väl utanför dörrarna börjar det koka i mammans huvud. Vad f-n var det som nyss hände????? Har man med mammor och småbarn att göra får man väl ha en aaaanings mer tålamod med någon minuts (3) försening!!? Menar gubbdj-ln att mamman skulle promenerat in på hälsocentralen med en nedkissad stackars gosse (fast att förseningen berodde på detta hade han ju ingen lust att lyssna på)? Eller en nakenfis? Tänk om förseningen berott på en nedbajsad eller akuthungrig bebis? Och att sedan försöka undersöka en liten pojke utan någon som helst försök till kontakt med densamme, kära nån - VILL man skapa rädsla för allt vad sjukvård heter??

Ung doktor? Nej. Invandrare (dvs ev språksvårigheter)? Nej. Idiot? Ja. Klantarsel? Ja.

Kanske hade puckodoktorn en dålig dag på jobbet. Må så vara. Men när det gäller hennes tigerungar har denna mamma faktiskt ingen som helst förståelse eller överseende med sådant skit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar